Lys, glæde og effektiv produktion
Som en elverhøj i high tech ligger bygningen til venstre for motorvejen lige før Middelfart, når du kommer fra Fyn mod Jylland. Et landskabssmykke. En bygning, der skyder ryg ud af landskabet. Med tre dramatiske dybe skår i bygningens krop. Resultatet imponerer om dagen og stråler om natten. Bygningen er så markant, at folk nogle gange ringer og siger tak for synet, når de har kørt forbi. Her bor produktionsvirksomheden Fiberline, som er specialist i glasfiber og kompositter. Fiberline er en højteknologisk virksomhed, der producerer materialer til vindmøller og byggeri i en bæredygtig produktion, hvor Fiberlines produkter kan erstatte traditionelle materialer i stål, aluminium, træ og beton.
En usædvanlig fabriks- og administrationsbygning
Når du ser bygningen i dag, vil du tro, at den er underlagt æstetiske hensyn mere end praktiske. Intet kunne være mere forkert. Byggeriet er baseret på en forskningsmæssig tilgang til at skabe det mest effektive flow i produktionen.
Ole Arenfelt Jensen, CEO i Fiberline Composites A/S, forklarer: Udgangspunktet for bygningen er analytisk. Spørgsmålet var, hvordan du skaber det bedst mulige fabrikslayout og et optimeret produktionsflow, hvor råvarerne kommer ind i den ene ende og færdigvarer ud i den anden. Dette var afgørende for Dorthe og Henrik Thorning, som stiftede Fiberline – og stod for at få bygningen opført.
Hensynet til produktionen krævede bl.a. et højlager på 20 meter under tag. Højlageret er placeret midt i bygningen. Og taget rejser sig fra nord op mod lageret og falder mod syd. Formen er organisk som en lang bakke.
Indvendig fremstår bygningen transparent og åben. Produktionen er ét stort rum, der kulminerer med de imponerende 20 meter til loftet. Kun glasvægge adskiller kontorerne til administration og udviklingsafdeling fra produktionen.
Om det fortæller Ole Arenfeldt Jensen videre: – Det var vigtigt for Dorthe og Henrik Thorning at skabe så meget transparens mellem de forskellige funktionsafsnit som muligt. Derfor glasvæggene, der gør, at alle kan se alle. Det giver en bedre kommunikation i huset. Og en større følelse af samhørighed. Samtidig sikrer det transparente indre, at der fra alle arbejdspladser i bygningen er udblik mod landskabet, så enhver medarbejder kan kigge op og komme i kontakt med de ydre omgivelser. Det betyder også noget for det fysiske velvære.
Resultatet er en bygning, der er lige så spændende at være i, som at se på udefra. Rammerne fungerer fuldt ud og understøtter samtidig virksomhedens organisatoriske mål om transparens, velvære og arbejdsglæde.
Og her spiller lys en stor rolle.
Her ses det, hvordan lyset i produktionen fremstår både transparent og åbent
Produktionsvirksomheden ved højlys dag
Lys er ikke bare lys
Bygningens arkitekt hedder Jan Søndergaard. Han er seniorpartner i arkitektfirmaet KHR og er desuden professor på Det Kongelige Akademi, Arkitektur i København. På sit CV har Jan Søndergaard en række markante arkitektoniske værker – herunder hovedsæder for Pihl & Søn, B&O, Istak (Island), Hellig Kors Kirke i Jyllinge og Den Danske Pavillon i Sevilla m.v. Alle værker, hvor lys spiller en stor rolle, hvis ikke hovedrollen i det arkitektoniske greb.
Fiberlines bygning er tilpasset landskabet. Bl.a. afstemte stifteren, Henrik Thorning og Jan Søndergaard den endelige placering ved at tage op i en 18 meter høj lift for at se, hvordan bygningen ville passe ind i den landskabskorridor, den ligger i.
Og så er der jo historien om lyset. Om den siger Jan Søndergaard:
– Jeg har altid arbejdet med lys. Lyset er glæde og velvære. Men lys er ikke bare lys. Alt for ofte bliver lyset alt for intenst og ensartet. Udtrykket ender med at være fladt.
– Når det gælder Fiberline arbejdede vi meget for at skabe en dynamisk lyssætning ved at kombinere naturligt lys med kunstigt. Tårnenes hovedindtag for lys vender mod nord. Det giver et koldt lys, som i bygningen vekselvirker med det varme kunstlys. Der skabes en bølgebevægelse med de tre dybe cuts i bygningen. De giver masser af lys – mens forskydningen af de tre tårne skaber en lysmæssig pause mellem dem.
– For at sikre at ideerne holdt til mødet med virkeligheden, byggede vi en stor model i 1:50 og tog den med over i skolens lyslaboratorium. Her simulerede vi dagslysets indfald fra solopgang til solnedgang – på alle tider af året.
Lyset blev så at sige arkitekturen. Alle nødvendige installationer er integreret i de tre store tårne. Der er ingen rør eller andre installationer på taget, som kan stjæle lys. Stålkonstruktionerne er minimeret. Vinduerne er monteret i Fiberlines glasfiber, som sikrer maksimalt lysindfald. Selv de nødvendige røgskotter, som Jan Søndergaard i starten forbandede, er i dag brugt aktivt som lysreflektorer.
– Det at arbejde med lys er livgivende. Det giver så meget til bygningen og det liv, der leves i den. Og du kan variere dine greb i det uendelige. Med placeringen og størrelser på lysindfaldet. Med pauser. Og reflektorer. Fx har jeg flere gange arbejdet med vandoverflader ved bygningerne, hvor refleksionen fra vandet trækker lys ind i bygningen.
– Det virker på velværet. Men det kræver sgu’, at vinduerne er pudset, slutter Jan Søndergaard.
Og så kom Erhvervspolereren ind i billedet igen.
Mødet mellem det naturlige og kunstige lys skaber en dynamisk lyssætning
Fiberline og Erhvervspolereren
Fiberline er kunde hos Erhvervspolereren.
– Vi har en fast aftale, hvor vi kommer og pudser vinduerne – til aftalt tid, i aftalt kvalitet, siger Klaus Hansen: – Vi har egen lift og vand med hjemmefra. Det sikrer en høj kvalitet og en miljørigtig rengøring med kalkfrit vand og svanemærkede rengøringsmidler. Somme tider må vi rykke ud mellem de faste tider. Fx hvis en gruppe svaner under en overflyvning har klattet på vinduerne, så kommer vi og klarer det i en ruf.
– At pudse vinduer hos Fiberline er en fantastiske opgave for os. Vi ser os jo ikke som nogen, der bare pudser et vindue. Vi går op i det, vi laver. Vi kommer med lys – og med lyset kommer arbejdsglæden. Så når vi tager hjem fra et job, er smilene inden bag ruden lidt større, end da vi kom. Derfor er det en ære for os at bidrage med vores lille del til mere velvære på arbejdspladsen – ikke mindst et sted som hos Fiberline, hvor der er tænkt så meget over bygningen, lyset og arbejdsglæden.
Ring til os. Så kommer vi og pudser dine vinduer
Hvis du har nogle vinduer, som ikke bare skal rengøres, fordi det ser flot ud. Men også fordi det giver glade og mere effektive medarbejdere, så kontakt os på: 6475 2306 eller skriv til: info@epkh.dk. Og hvis dine medarbejdere er hjemsendt, kan du jo bestille os til at svinge forbi hjemme hos dem og sørge for lys til arbejdsdagen
Vil du ringes op?